Régóta szemezem az egyik recepttel, most végre rászántam magam. Ma vendégek jönnek babanézőbe, bizony, igencsak jól járnak. Isteni és látványos, szép nagy adag kerekedik belőle. Apa szórakoztatta manót, míg anya sütött - külön köszönet érte -, este a doktor House alatt már meg is lékeltük. No comment. Süssétek meg és csak egyétek, nem bánjátok meg...
Kókuszhabos meggyes házikó
Hozzávalók – a tésztához:
50 dkg finomliszt, 2 csapott kk. sütőpor, 20 dkg kristálycukor, 20 dkg hideg vaj vagy sütőmargarin, 1 tojás, 2 dl tejföl, kb. 1,5 kg meggy (fagyasztott vagy befőtt is lehet);
a kókuszhabhoz:
6 dl habtejszín, 4–5 ek. porcukor, másfél csomag habfixáló, 3 púpozott ek. kókuszreszelék.
A lisztet a sütőporral, cukorral, hideg vajjal, tojással és tejföllel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Vastag hengerré formáljuk, s 15 egyforma részre vágjuk. Egyenként folpackba csomagoljuk őket, és betesszük a hűtőszekrénybe egy órára. A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk. A gyúrólapot meglisztezzük, ráteszünk egy tésztadarabot. Nagy tepsi szélességű (kb. 30 centis) téglalappá nyújtjuk, felénk eső oldalát meggyel végigrakjuk (14-15 szem fér bele), szorosan fölcsavarjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Még 4 tekercset hengergetünk ugyanígy, az előző mellé tesszük őket, s kicsit egymáshoz nyomkodjuk, hogy egybekeljenek. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal 25–30 percig sütjük. A többi 10 tésztát is előkészítjük, de ezeket már úgy rakjuk a sütőpapírral bélelt tepsire, hogy négyet, aztán hármat, majd kettőt nyomunk egymáshoz, és mellétesszük az egyetlen árván maradtat is. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát; megvárjuk, míg kihűl.
Elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejszínt kemény habbá verjük, a cukrot apránként beleszórjuk, azután hozzáadjuk a habfixálót és a kókuszreszeléket.
Gyorsan nekilátunk a házikó összeállításának, mert a hab hamar megszilárdul. Egy nagy lapos tálra tesszük az öttekercses tésztát, és kókuszhabot simítunk rá. Ügyesen ráillesztjük a négytekercses tésztát, és habot simítunk erre is. Így építkezünk, rétegezünk felfelé, amíg a tészta el nem fogy. A maradék kókuszos tejszínt mindkét oldalon rásimítjuk körben a házikóra. Jól behűtjük. Egy éjszaka alatt istenien megpuhul.