Tudom, egy napra sok lesz két fajta süti, de ezt nemrég sütöttem meg, s olyan finom lett, hogy muszáj megosztanom Veletek. Legnagyobb bizonyíték a sikerre, hogy még a férjem is kétszer evett belőle, ami nagy szó, mert szinte soha nem eszik süteményt. Talán soknak fog tűnni, ha megsütöttétek, de higgyétek el, kettőt pislogtok, s már csak a morzsákat találjátok majd! Így jobb, ha felkészültök egy újabb adag sütésére a hozzávalókkal... :D
Citromos lepény
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt
- 13 dkg kristálycukor (3 dkg a tésztához, 10 dkg a töltelékhez)
- 16 dkg Rama sütőmargarin
- 2 ek víz
- 4 darab tojás
- 2 darab citrom
- 12 ek citromlé
- 2 dl főzőtejszín
1. A tésztához a lisztet a cukorral összeforgatjuk, a hideg margarinnal elmorzsoljuk, majd annyi hideg vízzel dolgozzuk össze, amennyivel összeáll. Folpackba csomagoljuk, és hűtőszekrényben pihentetjük kb. 30 percen át; de elkészíthetjük a sütést megelőző éjszaka is.
2. Egy alacsony peremű, kb. 24 cm átmérőjű tortaformát (lehet hagyományos kapcsos tortaforma is) margarinnal kikenünk, majd a tésztát belenyomkodjuk (előtte egy kicsit kinyújthatjuk, így könnyebb vele dolgozni). Villával néhány helyen megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb.15 perc alatt elősütjük.
3. Ezalatt a töltelékhez a tojásokat a cukorral jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc; majd a tejszínt hozzáadva még fél percig keverjük. Először a jól megmosott citromok héját reszeljük bele, majd apránként (kanalanként) beledolgozzuk a citromlevet is.
4. Az elősütött tésztára öntjük, és a sütőbe visszatoljuk 20-25 percre. A formában hagyjuk kihűlni, csak azután szeleteljük fel.